Blog #20 – De moderne muzikant

Op het moment gaat het in de media over niks anders dan het Corona virus. Eergisteren is door de overheid besloten om alle grote evenementen te cancellen wat weer directe gevolgen heeft voor veel muzikanten, artiesten, geluidsmensen etc. Hier heeft de muzikant van tegenwoordig plotseling mee te maken. Zo plotseling is het virus ergens in China begonnen en de wereld ingebracht en zo plotseling ligt heel Nederland plat. Hoeveel ZZP muzikanten raken plotseling hun inkomen wel niet kwijt? Bizarre rare tijden zijn dit.

Wat is een moderne muzikant nu eigenlijk? In mijn ogen is dat een muzikant die van meerdere markten thuis is, eentje met een goed werk ethiek en een beetje verstand heeft van technische zaken, die constante veranderingen goed aanvoelt en daarop inspeelt, goed en snel kan schakelen en ondernemend is. Niet wacht tot de telefoon overgaat maar zelf zijn of haar werk creëert. Een soort van muziek entrepreneur eigenlijk. Ik ben dat zowiezo niet, I’m just the bassplayer. Maar ik woon wel samen met iemand die deze vaardigheden bezit. Bij wijze van spreken houdt ze in de ene hand haar microfoon vast en in de andere hand haar mobiele telefoon en laptop. Het produceren en regelen van haar eigen theatershow vind ik bijvoorbeeld een knap staaltje van een “moderne muzikant” zijn.

Van elke muzikant verwacht men dat hij z’n gear voor elkaar heeft en eigen vervoer en een telefoon. Van een moderne muzikant verwacht men dat je via Whatsapp, Facetime en/of Skype bereikbaar bent want bellen doen we niet zoveel meer, dat je over een Ipad beschikt en ook over eigen inear monitoren eventueel met bijbehorende versterker. Ik spreek hier uit eigen ervaring. Soms kan je een gig geeneens aannemen als je bv geen inears hebt.

Van een moderne muzikant verwacht men een eigen YouTube kanaal, een eigen website, actief zijn op verschillende social media. Je kan erover zeggen wat je wilt maar wil je dat andere mensen je leren kennen dan is dit best wel essentieel voor je eigen promotie/marketing. Hoe zet je jezelf in de markt via welke kanalen? Jaren geleden zei een professioneel drummer tegen mij dat hij het onnodig vond om zich bezig te houden met social media. Dat terwijl deze betreffende drummer tegelijkertijd ook wel meer gigs zou willen hebben gehad. Hij vond het maar onzin al dat gedoe online, het levert toch niks extra op vond hij. Zelf was ik destijds al lekker bezig op Youtube en andere social media en ben altijd gewoon content wezen maken. En nu 6 jaar later een eigen website erbij. Dit alles heeft mij geen windeieren gelegd en word nu zelfs ook weleens benaderd, om te komen spelen, via social media zonder dat ze mij kennen. Naar mijn mening gaat het er voornamelijk om dat mensen weten wie jij bent. Al die inspanningen op de verschillende media platformen zouden net dat beetje extra kunnen geven om extra werk te genereren of gevraagd te worden door andere muzikanten. Ik zie het als die nodige 1/10 punt om te slagen voor een eindexamen. Als je niks onderneemt, niks van jezelf laat zien dan weet je zeker dat je niet gezien en opgemerkt zal worden, behalve in kleine kring natuurlijk. En ja, het is veel werk om alles bij te houden maar als uitvoerend muzikant ben je als het ware een eenmanszaak, die net als alle andere bedrijven, continuiteit nodig heeft om te kunnen overleven. Netwerken in deze industrie is gewoon heel erg belangrijk en in deze moderne tijd zijn er zoveel middelen om dat zelf te kunnen doen.

Dat er mensen zijn die geen smartphone hebben en alleen op zo’n ouderwetse mobiel via sms zijn te bereiken is ok, ieder z’n ding. Maar als muzikant zijnde vind ik dat ronduit belachelijk en helemaal als muziek je broodwinning is. Tegenwoordig worden er app groepen in Whatsapp aangemaakt. Het werkt snel en effectief en bespaart dus tijd. Muzikanten moeten snel bereikbaar zijn en moeten ook vlug kunnen reageren op berichten zodat de regelende partij snel kan schakelen wanneer het nodig is. Als het allemaal moeizaam gaat dan heb je een grote kans dat ze voor jou een ander zullen zoeken.

In de jaren ’90 deden we bv alles met cassette bandjes, daar stonden dan alle liedjes op wat je moest kennen voor de repetitie. Nu delen we onze MP3’s via de Dropbox waarbij de beheerder van die box toegang verleend aan de betreffende muzikanten. En die kunnen gewoon in een handomdraai online alles vinden wat ze nodig hebben. In de dropbox staat dan ook meteen alle informatie die nodig is zoals: leadsheets, draaiboek, setlijsten etc etc.

De moderne muzikant heeft tegenwoordig beschikking over zoveel op allerlei gebied. Wil je een liedje uitzoeken? Hup, gaan we even opzoeken op Youtube. Als bassist is er ook zoveel meer keus wat betreft basversterking, basgitaren en alle bijbehorende accesoires. Voor weinig geld had je 25 jaar geleden niet veel keuze in bv basgitaren. Het was vaak brandhout met wat snaren erop. Nu is de keuze ongelofelijk groot en voor een paar honderd euro heb je al een goeie bas. En op versterking gebied is de keuze ook ontzettend groot geworden. Het ene merk na de ander wordt gelanceerd. Wat een geweldige keuze hebben we nu allemaal. De gemiddelde bassist zou nu toch beter moeten klinken dan de gemiddelde bassist van toen zou je zeggen. Ja, ik weet het, de sound zit in je vingers. Maar op een stuk brandhout kunnen die geweldig klinkende vingers spelen wat ze willen maar de sound blijft gewoon ruk.

De moderne muzikant krijgt nu ook te maken met inear monitoren en backingtracks in combinatie met een click track. Ik merk vooral dat de wat oudere generatie daar meer moeite mee heeft dan die jonkies van tegenwoordig. Maar aan de ene kant, moderne muzikant zijn heeft niks te maken met leeftijd maar met mind set. Ik kreeg er pas mee te maken in 2016. Voor het eerst speelde ik zonder basversterker maar via m’n Avalon DI en inear monitoren waardoor ik de backing tracks ook geweldig goed kon horen. Wat mij betreft is het met backing tracks minder hard werken. Lekker leunen op deze tracks terwijl ik de avond plichtmatig afwerk op bv een verschrikkelijk saaie bruiloft. Ik vond het minder vermoeiend om 4 sets van 45 minuten door te komen en het volume had ik altijd op huiskamer niveau staan. Heerlijk was dat! Natuurlijk zijn niet alle songs met backing tracks maar het scheelt een hoop. Het is minder avontuurlijk spelen maar voor sommige events vind ik het lekker relaxed en de band klinkt dan meteen ook als op de plaat. Sta je open voor nieuwe dingen of wil je alles bij het oude houden? De techniek ontwikkelt zich en dat hou je toch niet tegen dus go with the flow zou ik zeggen!

DAW, Digital Audio Workstation. Ik heb makkelijk praten want heb een opleiding Audio Engineering gedaan waar ik in 2007 mijn examen voor heb afgelegd in o.a. Pro-Tools en Logic. Voor deze periode hield ik mij er ook al mee bezig sinds 1999. Het software progamma Cubase gebruikte ik toen. Ik ben van mening dat elke serieuze muzikant een 101 basis kennis zou moeten hebben van audio recording.

A.s. maandag komt de 100 km limiet door het hele stikstof beleid. Gewoonlijk maken alle optredende muzikanten veel kilometers. Het is straks vroeger van huis vertrekken rekening houdend met de forse boetes die straks uitgedeeld gaan worden. Het (moderne) muzikant zijn wordt er niet makkelijker op met al die maatregelen. Tijd is geld en dat geldt ook voor de muzikant!

Tegen de vele ZZP muzikanten die de komende tijd in de problemen komen door het hele Corona gebeuren zeg ik heel veel sterkte toegewenst allemaal, wees voorzichting en be safe and sound!

Alles bij de hand

One comment

  1. Glenn · maart 14, 2020

    Weer een fijn en vooral goed stuk hoe de ‘moderne ‘ muzikant zich heden ten dage manifesteert.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s