Blog #69 – Elke noot raak

Youtube videootjes maken, de zogenaamde bass covers, vind ik hartstikke tof om te doen. Het geeft me een soort van voldaan gevoel als ik weer naar beste kunnen weer iets online heb gezet. Zo’n 5 jaar geleden zei iemand tegen mij: “goh, dat speel je goed zeg en dat zonder fouten”. Hoezo zonder fouten dacht ik dan? Dat kan ik opvatten als dat ik het niet foutloos zou kunnen spelen of dat die persoon zoiets zelf zou plaatsten zonder al te kritisch te zijn. Ik ga maar voor het laatste. Dat ik het eerste dacht zegt waarschijnlijk meer over mij dan over die persoon. Zo trots als ik ben plaats ik natuurlijk geen videootjes waar ik niet 100% achter sta. Regelmatig zie ik videootjes voorbij komen met de tekst “let niet op de fouten” met bijbehorende excuus tekst en dat is niet wat ik wil. Bij dit soort filmpjes komt er bij mij geen audio/video editing aan te pas en moet het dus in een keer goed ingespeeld worden. Elke noot moet meteen raak zijn! Gaat er iets fout dan moet het gewoon helemaal opnieuw…simpel. Uhhh simpel? Ik doe alles naar beste kunnen op dat moment en ik laat heus wel hele kleine foutjes staan. Het is dan maar zoals het is maar het zijn dan wel onopvallende foutjes waar ik mee kan leven. Snap je? En als ik er geen nadruk op leg dan hoor je het waarschijnlijk geeneens. Mijn allereerste YT videootjes van zo’n 10 jaar geleden zal ik nooit verwijderen want dat is mijn persoonlijke muzikale traject die ik doorloop en die filmpjes waren het beste wat ik toentertijd kon. Ik zie mijn Youtube kanaal als een muzikaal dagboek voor mezelf en als anderen dat leuk of niet leuk vinden dan is dat prima. Mijn allereerste YT video heb ik op 4 maart 2012 geplaats en dat zag er heel anders uit en het klonk ook heel anders allemaal…eigenlijk helemaal niet…haha! Maar goed, al doende leert men toch? Ik zie om de zoveel filmpjes een positieve ontwikkeling in mijn eigen spel en opvatting, dat motiveert. Voor mij zijn de YT filmpjes eigenlijk studieprojectjes waarvan ik het zonde vind als ik ze niet vast zou leggen. Het zijn telkens weer nieuwe uitdagingen waar ik steeds meer plezier aan beleef. Mijn videootjes blijven de laatste paar jaren echter niet onopgemerkt door muziek makend Nederland en dat is leuk. Het is mij daar niet om te doen maar complimenten krijgen van muzikanten die ik hoog heb zitten is natuurlijk wel fijn en bemoedigend.

Jezelf als muzikant op Youtube zetten kan heel confronterend zijn maar als je het consequent doet en voor langere tijd, zoals ik, dan weet je op een gegeven moment wel wat je plekje is in het muzikale universum en leer je ermee omgaan. Het heeft mij in ieder geval geleerd om de dingen niet zo zwart-wit te bekijken maar vanuit een bepaald perspectief. Kritiek krijg je toch wel wat je ook doet. Maar als je 100% achter hetgeen staat wat je plaatst dan doet het je weinig. Zelf check ik altijd wie de persoon is die kritiek levert en of ik er wat mee kan. Kan ik er niks mee dan gaat het langs me heen maar…opbouwende kritiek is altijd welkom!

Tussen denken dat je iets kan spelen en het daadwerkelijk goed kunnen spelen zit een wereld van verschil

2 comments

  1. Anoniem · april 18, 2022

    Mooi blogje Rickten!👍

    Geliked door 1 persoon

  2. Lando · april 18, 2022

    Het is mooi om je muzikale progressie en groei te kunnen volgen en jij bent zeker een voorbeeld voor velen!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s