Gig blog #44 – AJ and the Wildgrooves

Anderhalve week geleden zag ik mijn oude werkgevers AJ Plug en haar man bij Jinek in het progamma zitten. Nu zal je misschien denken, wie is die AJ dan? Allereerst is zij een hele goeie blueszangeres en daarnaast is zij ook de privé chauffeur van Johan Derksen. Deze dame was ernstig ziek en volgens de berichten was het dan ook bijna kantje boord geweest. Met tussenpozen heb ik een kleine twee jaar in AJ & the Wildgrooves en in de AJ Plug band gespeeld. Heb hiermee letterlijk heel Nederland rond getoerd en heb haar debuutalbum periode meegemaakt. Het was zeker niet altijd koek en ei tussen ons in de eerste periode maar ik ben blij voor haar dat ze weer genezen is en dat ze rustig weer de draad kan oppakken. Anyway, ik vond onlangs twee gig blogs die ik geschreven had in 2013. En ineens realiseerde ik mij dat ik toen al blogs aan het schrijven was maar er verder nooit meer de tijd voor nam en het terzijde had geschoven. Onderstaande verhaaltjes zijn dus 7 jaar oud. Oh ja, op mijn website kan je wat videootjes en foto’s vinden van mijn tijd bij deze authentieke zangeres.

Gig AJ and the Wildgrooves 25-10-2013, Deventer, Café Floors

Altijd haasten als ik een optreden heb op de vrijdagavond. Gelukkig haal ik het allemaal net om op tijd te komen en rustig op te bouwen. Je moet ook ergens een rustpuntje inlassen voordat je naar een gig vertrekt toch? Dus zeker een half uurtje even chill…dat moet gewoon. In de tussentijd even relaxed eten, douchen en m’n setlijstje uitprinten.

Terwijl ik overdag op kantoor onder grote werkdruk m’n taak moest volbrengen tot een uur of vijf heb ik gisteravond nog staan rocken met de boys en dame. De rit naar een vrijdagavond gig toe is vermoeiender dan de weg terug. De oogjes zijn dan nog vermoeid door het intensief staren naar het beeldscherm de hele dag. En ik zit dan ook nog in de rush van het werken. In de auto probeer ik me te onthaasten en om te schakelen naar een heel andere wereld. Muzikant zijn is toch het beste beroep in de wereld…voor mij dan. Ik merk dat het me veel energie geeft en dat de vermoeidheid die ik op de heenweg heb dan is verdwenen. En dat terwijl ik toch een dag van bijna 19 uur achter de rug heb als ik straks m’n bedje opzoek.

Ik nader Deventer en rij over de bekende brug over de IJssel en dan…dan zie je Deventer by night….een prachtig gezicht! De historische binnenstad ligt er mooi verlicht bij. Ik neem afslag Deventer en dan is het niet meer ver naar de binnenstad. Voor Café Floors geparkeerd begin ik meteen met het uitladen van mijn spullen. Het café is ruim opgezet en we staan dan ook best wel prima opgesteld. Hier worden we hartelijk ontvangen en gevraagd of we wat willen eten. Ik moet zeggen dat ik in de jaren ervoor meer bad attitude van café personeel jegens muzikanten heb ervaren dan sinds ik bij AJ&W speel. Maar goed, met de tijd ervoor bedoel ik dan ook de jaren negentig. Ik was namelijk voor meer dan 10 jaar gestopt met live optredens. Misschien ligt dat ook aan ons hoor, ik weet het niet maar het voelt goed en het gaat er altijd gemoedelijk aan toe allemaal. We hebben onze spullen altijd aardig snel opgesteld en we lopen elkaar ook niet in de weg tijdens het opbouwen. De bandleden hebben bij elkaar een flink aantal jaren ervaring en weten dan ook precies wat te doen op welk moment. Echt druk maken we ons nooit en problemen en onverwachte omstandigheden worden tot nu toe altijd prima opgelost. Ook is het fijn om geen 25 jaar meer te zijn trouwens. Ik merk dat het haantjes gedrag wat zo’n beetje elke muzikant op die leeftijd vaak heeft er niet meer is. Wie de “langste” heeft en wie het verste kan pissen is er niet meer. Gedisciplineerd en het juiste spelen, dat is het belangrijkste om een gig tot een succes te maken. Voor mij is het overigens de allereerste keer in mijn geboortestad Deventer en dat geeft een apart gevoel. Een gig vlak naast De Waag waar ik als kleine jongen met mijn vader naar de markt ging op zaterdagmiddag om gebakken vis met patat te halen en die dan zittend op de trap van De Waag op te eten. Veel bandjes zullen vanavond op de Brink spelen in verschillende cafeetjes. De sfeer is gemoedelijk en relax en daar hou ik van. Het optreden gaat goed, onze eerste set is aardig lang en de mensen lopen in en uit. Het ene moment is het café leeg en het ander moment is het weer het bomvol. Het leuke is wel dat de echte blues liefhebbers blijven en ik zie dat men geniet van ons optreden. De tweede set houden we wat korter en voordat ik het weet is het weer voorbij. Mijn familie heb ik in de tussentijd ook allemaal ontmoet, kortom het was een geslaagde avond. Na de gig even gezellig chillen met de bandleden op het buitenterras met een biertje en dan de spullen opruimen en de auto’s inladen. Op weg terug naar Amsterdam heb ik weer energie en een voldaan gevoel in mijn lijf. Ik rij rond 01:30u op de IJsselbrug, kijk nog even naar rechts over mijn schouder en trap het gaspedaal in en Deventer by night verdwijnt langzaam in de achteruitkijk spiegel.

Gig AJ and the Wildgrooves 27-10-2013, Wijk aan Duurstede, Café ’t Hoff

Zondagmiddag 27 oktober om 14:00u rij ik richting Wijk aan Duurstede. De allereerste keer dat ik met mijn semi-acoustische Tangle Wood bas ga spelen en ik neem mee een Gallien Kruger microbass versterker, een kleine 12inch. Niet het grote spul dit keer want ik had begrepen dat het een superkleine plek is waar we moeten spelen. Het gebeuren is van 16:00u tot 19:00u.

Aangekomen parkeer ik naast de kerk en loop een poortje onderdoor waarbij ik op een soort binnenplaatsje terecht kom. Aangezien ik altijd de plek google waar ik moet spelen weet ik de deur te vinden waar ik naar binnen moet. Alles om me heen is heel oud, middeleeuws en pitoresk. Het voelt meteen knus en warm aan. Het deurtje binnengelopen stap ik inderdaad een heel klein cafe binnen. Ik was de eerste van de band dus na even handen schudden met de eigenaar en de organisator van het optreden drink ik eerst even een kopje koffie. Intussen zijn ze de spotlights aan het maken voordat de rest van de band arriveert.

Een kleine 10 minuten later komt de bandbus aanrijden met de rest van de bandleden en de instrumenten etc worden naar binnen gesjouwd. Het opbouwen gaat zoals altijd relaxed en ook hier zijn we weer binnen no time speelklaar. Even de mics testen voor de zang, saxofoon en een viool. Alles is opgesteld en het ziet er gezellig uit allemaal. Zittend op een stoel test ik het geluid van m’n setje die ik nog nooit live heb gebruikt. En ja hoor, uiteraard mis ik wat. Een feedback buster…zo’n rubber ding die je in het klankgat van je akoestische basgitaar schuift om feedback tegen te gaan.

Het optreden gaat beginnen, het is 16:00u en de mensen druppelen al na een kwartier spelen binnen. Het wordt steeds drukker, en al gauw is het stampend vol. Dat is natuurlijk niet zo moeilijk in zo’n klein gezellig cafeetje. We beginnen met viool in plaats van op elektrische gitaar. Ik vind het leuk, het geeft wat extra’s. De mensen vinden het leuk en hebben er duidelijk zin in en dat geeft de band dan ook weer extra energie. Voor een zogenaamde semi akoestische set maken we uiteindelijk toch weer een bak lawaai zoals altijd maar het plezier is er niet minder om. De band is goed op dreef en na een korte pauze doen we de tweede en laatste set die knallend werd afgesloten. Aparte gig was het maar wel heel erg leuk. Zeker omdat er een viool en extra saxofoon werd toegevoegd. Misschien een tip dat we volgende keer de nummers in zo’n setting wat kleiner spelen, dan komt het meer tot z’n recht en krijgen de oortjes ook wat meer rust. Na de gig drink ik mijn biertje, we kletsen wat na , laad daarna het kleine spul in de auto en neem afscheid van iedereen. Om 19:45u zit ik weer in de auto op weg naar huis om rustig voor de buis te genieten van het laatste restje weekend.

AJ & the Wildgrooves

2 comments

 1. Glenn · oktober 31, 2020

  Ik vond het altijd beregezellig om met jou naar een AJ optreden te gaan, kwam ik ook nog ergens 🤣, het viel mij al op dat (café-zaal)personeel buiten de Randstad veel relaxter was en de band met respect behandelde , weer een mooi blogje bro!👍🎼

  Geliked door 1 persoon

  • leaubass · oktober 31, 2020

   Dat waren leuke optredens waar je mee was gegaan! Met mij kom je nog eens ergens 😂

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s