Blog #60 – Unmute Us

De vakantieperiode is bijna voorbij en het dagelijkse leven komt binnenkort weer op gang. Zo jammer dat het weer niet echt geweldig is geweest de afgelopen maanden. Ja, we hebben wel wat mooie dagen gehad maar helaas niet weken achter elkaar. Zo jammer, want ik had maar al te graag wat nieuwe gerechten willen uitproberen op mijn nieuwe BBQ. Ach ja, je kan niet alles hebben he. Al met al hebben we nu meer in onze tuin kunnen zitten dan in 2020. Maar de zomer is nog niet voorbij en tot nu toe heb ik er heerlijk van genoten! Ik hoop jullie ook. Nu de maatschappij weer langzaam met horten en stoten open gaat, hopen we met z’n allen dat de beperkingen gauw zullen verdwijnen zodat we weer normaal naar het theater kunnen gaan, een live concert kunnen bezoeken of een groot familie feest kunnen houden.

Er komt een nieuw seizoen aan met nieuwe kansen maar is dat wel zo? Voor vele mensen die werkzaam zijn in de culturele sector zijn de kansen op een goed leven in de huidige maatschappij flink afgenomen. Het piept en het kraakt nu aan alle kanten en is het echt overleven geblazen. De reserves raken op en de vaste lasten lopen maar door en door. En nee, niet iedereen komt in aanmerking voor een vergoeding van de overheid. Je zal maar diegene zijn die tot die categorie behoort, dan ben je mooi de sjaak! En het zijn er veel die buiten de boot vallen. Voor de muzikanten en andere werkers in de cultuursector is achttien maanden niet werken lang, heel lang. Ik heb het al eerder geschreven maar hier in Nederland heerst het idee dat muziek maken maar een hobby is. Het wordt niet gezien als een volwaardig vak of als een ambacht. Het is dedain wat hier heerst in dit land. Eigenlijk wel logisch want muziek is nou niet bepaald een onderdeel van de Nederlandse volkscultuur en het wordt hier niet met de paplepel ingegoten en ook zijn we niet showbizz minded zoals in b.v. Duitsland. Hier heerst de boerenkool met worst cultuur en dat zie je ook terug in hoe men hier omgaat met cultuur en haar sector. De muzikant is tegenwoordig zelfs geeneens meer de bekende sluitpost want er is gewoonweg geen werk meer.

Als je een muziekinstrument bespeelt dan ben je in vele ogen een hobbyist die blij mag wezen dat hij kan en mag optreden en als je een beetje kan zingen dan hoor je mee te doen bij het progamma “The Voice”. Ik generaliseer nu maar het is wel de mindset van de meeste mensen. Degenen die de afgelopen tijd weer voor het eerst een mooi optreden hebben meegemaakt ervaren dat het publiek om hun heen er naar snakt om weer vermaakt te worden. Het publiek wilt tijdens die optredens weer meegenomen worden door het verhaal, de mooie liedjes, de mooie muziek en weer de interactie meemaken. Dat is live muziek! En dat is niet te vergelijken met een DVD’tje op je wall to wall grote TV en bijbehorende sound system mijnheer de Jonge! Er is steeds meer ellende in de wereld om ons heen en entertainment en vermaak wordt ons ontzegd. Dit ontzeggen gaat negatieve gevolgen hebben op de psyche van de mens. Iedereen heeft cultureel vermaak en ontspanning nodig. We realiseren het alleen nog niet want we zijn met z’n allen te druk met de waan van de dag.

Als je de top professionals straks als pizza koerier of als pakketjes bezorger regelmatig voorbij ziet rijden dan weet je dat de cultuursector dood is….dood als een pier.

© LeauBass 2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s