Blog #12 – Terugblik op 2017 (re-post)

Op mijn Facebook “artiesten” pagina heb ik twee jaar achter elkaar teruggekeken naar het jaar daarvoor. Nu blik ik terug op 2017. Het jaar 2018 had ik overgeslagen want die stond voornamelijk in het teken van onze verhuizing naar Aalsmeer en was nog aan het bijkomen van alles. Maar 2018 zal ik meenemen in de komende terugblik van 2019.

2017

2017 is een mooi jaar geweest om op terug te kijken. Heel veel opgetreden en ook door heel Nederland gereisd samen met mijn vriendin Joanna. Samen uit samen thuis…:-)

Heb afgelopen jaar in twee uiteenlopende bands gezeten, een Jazz/Fusion band en een Allround coverband. Nu dacht ik bij de eerste dat het een soort van leerschool voor mij kon zijn. Dat viel dus wat tegen…heel jammer. Het repertoire leek ogenschijnlijk redelijk simpel maar moest er toch veel voor (in)studeren en spelenderwijs kom je er achter dat het toch allemaal niet zo simpel is als het in eerste instantie lijkt. Dat is goed, goed voor de muzikale ontwikkeling maar het liep niet zoals ik had gehoopt. Als iemand z’n huiswerk structureel niet doet en op repetities maar een beetje zit aan te klooien dan heb ik het wel gezien op een gegeven moment. Wachten op iemand die het niet kan spelen tijdens een repetitie is niet mijn sterkste punt. Hobbymatig in een band spelen doe ik dan ook niet meer of ik moet echt er wat van kunnen leren waar ik beter van word. Helaas was dit hier niet het geval.

De coverband Coverparty, waar ik afgelopen jaar mee heb gespeeld hield in november op te bestaan. Muziek is een taal, een taal die iedereen op zijn eigen manier spreekt. Luisteren is voor een muzikant een belangrijk aspect , misschien wel het meest belangrijke. En dan heb ik het niet alleen over luisteren naar de muziek zelf maar ook over luisteren naar wat je elkaar te zeggen hebt, het begrijpen, het accepteren en daar ook wat mee doen. Daarmee toon je je respect naar elkaar…

Hoe ik het afgelopen jaar heb ervaren? Een allround coverband die liedjes van begin tot het eind naspeelt zoals op de cd staat is voor mij een soort van lopende band werk. Weinig inspirerend. Dat wil niet zeggen dat ik niet van zo’n avond kan genieten maar met de muziek zelf heeft het niet veel te maken. Het is gewoon een job in een vaak leuke en mooie omgeving, en die job moet gewoon zo goed mogelijk geklaard worden. Daarvoor krijg ik betaald en de ene avond gaat het beter dan de andere, we zijn nou eenmaal mensen. Muziek naspelen en muziek maken zijn voor mij twee verschillende dingen. Lopen er backing tracks mee dan heb je geen keus en moet je je strak aan de arrangementen houden. Lopen er geen backing tracks mee dan mag je af en toe wel met een song aan de haal gaan vind ik. Dat is leuk, dat is spannend! Dan kan je de vorm loslaten en eventueel korte solo’s erin knallen en het weer net ietsje anders presenteren dan de avond ervoor. Dat houdt het fris, interessant en interactie binnen een band is altijd goed. Maar ja, dat moet je als band ook maar kunnen en willen. Exact naspelen is ook prima hoor, dan beschouw ik het eigenlijk meer als een job. Uhhh nee, muziek is voor mij geen hobby. Muziek is mijn passie en een belangrijk onderdeel van mijn dagelijkse leven.

Wat ik van het afgelopen jaar heb geleerd? Ten eerste met inear monitors spelen want dat was voor het eerst in mijn leven en dat is me ook zeer goed bevallen kan ik je zeggen maar met de eigen basversterker op het podium blazen blijft toch wel het meest kicken! Songs in een hoog tempo uitschrijven en het me eigen maken, Kom maar op!…😉. Op de juiste manier mezelf voorbereiden op een gig, nog beter in genre spelen en hoofdzaken van bijzaken kunnen onderscheiden. Verder al je andere zaakjes voor elkaar hebben voordat je het podium betreedt. Vier maal drie kwartier spelen is niet niks en die pauzes tussendoor kan ik beter gebruiken om me op te laden voor de volgende set i.p.v. mezelf onder het publiek te begeven. Biertjes drinken blijft echter wel lekker!…🙂

Wij, Joanna Bridge en ik, gaan in 2018 op zoek naar een nieuw avontuur met nieuwe muziekvrienden om samen een leuk nieuw swingend en gezellig muziekcollectief op te zetten met een leuke club goed musicerende mensen met een open mind en een goed oor met de ingrediënten Soul en Jazz. Het wordt muziek spelen vanuit het hart met interactie tussen de muzikanten en met het publiek. Dat is waar live muziek wat mij betreft om draait.

Allemaal een goed uiteinde en een heel gelukkig nieuwjaar!

Cheers!

2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s