Blog #29 – De bassist volgens mij

De rol van de bassist wordt nogal onderschat. De bescheiden plek die de bassist op het podium inneemt is 9 van de 10 keer achteraan naast de drummer en ze trekken over het algemeen niet de aandacht en zijn voor het grote publiek zelfs onzichtbaar. De bassist is dienend en onopvallend. De bassist verbindt harmonie en ritme en is vaak de rust zelve. Hij of zij is het cement, de verbindende factor binnen een band.

Even over het verbinden van ritme en harmonie. Dat de bassist samen met de drummer een ritme tandem vormt, dat weet men vaak wel. Een drummer kan ritmisch de boel sturen, maar daar gaan we…de bassist kan ritmisch en harmonisch sturen. En wat niet iedereen weet of zich realiseert is dat de bassist een akkoord kan bepalen. Speelt de gitarist bv een C majeur akkoord en de bassist speelt een B dan wordt het akkoord een Cmajeur7. En als de gitarist een Cmajeur7 speelt en de bassist slaat een E aan ipv van de grondtoon C en dan klinkt het akkoord ineens weer anders. De bassist speelt vaak de grondtonen van een akkoord maar kan ook anders besluiten.

De bassist heeft een grote verantwoordelijkheid. Je behoort immers tot het fundament. Is het fundament zwak dan is de rest van de band dat ook, hoe goed de andere muzikanten ook zijn. Neem een huis als voorbeeld. Het fundament van een afgebouwd huis is praktisch onzichtbaar. En je kan het zo mooi hebben gebouwd als je maar wilt, met de beste materialen, maar als het fundament zwak is dan heb je er niet veel aan en stort de boel in elkaar. De bassist moet de muziek ook door en door kennen, nog meer dan de anderen, want hij is geen volger maar een onopgemerkte leider.

De bassist zorgt er voor dat anderen kunnen shinen en met vertrouwen hun ding kunnen doen. Als de bassist staat als een huis, samen met de drummer, dan voelt het voor de muzikanten in de groep aan als een warm bad. Is een drummer ruk dan is de bassist constant bezig om te trekken en te duwen aan het tempo en is constant bezig om te corrigeren. En dat vindt de bassist fucking vermoeiend en irritant jonguhhh! De bassist houdt het overzicht en speelt met authoriteit en is geen volger. Ik zeg geen volger omdat de bassist die volgt achter de feiten aanloopt en dat is dan ook te horen in het basspel.

De bassist moet gefocussed blijven en overzicht houden want als hij verdwaald dan fronsen de wenkbrauwen, draait iedereen zich om en word hij door het publiek ineens wel opgemerkt. Daarom is het ook maar goed dat de bassist onopvallend achteraan staat zodat we ons een beetje kunnen verschuilen als het moment daar is…:-)

De bassist geeft om het geheel en niet zichzelf.

2 comments

  1. Lanny · mei 24, 2020

    Mooi gezegd maestro!

    Geliked door 1 persoon

  2. Glenn · mei 23, 2020

    Leuk stuk bro! En waar !

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s