Blog #31 – Het verhaal achter de artiest, de muzikant, de singer/songwriter

In deze blog wil ik het in het kort hebben over een viertal boeken die ik onlangs heb gekocht. Ik lees niet veel maar dit soort boeken lees ik graag…

Deze website bestaat pas kort. Om precies te zijn sinds 11 november 2019. De inspiratie hiervoor was eigenlijk begonnen tijdens mijn reis naar Las Negras. Ik was toen mee met Joanna die op singer/songwriters camp ging. Blog 1 t/m 4 zijn eigenlijk het begin geweest van dit alles. Eigenlijk ook wel logisch want dat weekje camp, waar ik overigens gewoon als vakantieganger rondliep, was een inspiratiebron voor mij met veel blije gezichten om me heen.

Ik had daar veel leuke en bijzondere mensen ontmoet, zo ook Jan Tekstra. Deze naam is minstens zo groot als die van John Ewbank maar veel minder bekend bij het grote publiek. Jan Tekstra is, hoe kan het ook anders, tekstschrijver…en muzikant en producer. Een aantal grote hits van Marco Borsato o.a. ‘Het Water, komen van zijn hand. En zo werkt(e) hij met zoveel andere grote artiesten samen. Jan heeft een boekje geschreven getiteld ‘Hits & Winkeldochters’ en die gaat over de hits en de liedjes die heel lang in de winkel blijven liggen. Tijdens onze drie uur durende busrit van de airport naar ons hotel heb ik achterin de bus even gezellig met Jan zitten kletsen en heb hem ook gedurende de camp week als een rustige, aardige, bescheiden en inspirerende man leren kennen. Ik zou zeggen, koop het boekje mensen! Even Googlen of op Facebook zijn naam intikken en dan kom je vanzelf op de site waar je het kan aanschaffen.

Ook heb ik een boek gekocht van Johnny Rosenberg. Ja, familie van het befaamde Rosenberg Trio. Aangezien ik al jaren gecharmeerd ben van hun virtuoze gitaarspel ben ik ook zeer gëinteresseerd in het levensverhaal van Johnny. Hij is een geweldige zanger en ook een waanzinnige slaggitarist in de stijl van Django Rheinhard. Het boek is getiteld Gipsy & Jazz (Een moderne Sinto-Jongen in twee werelden). Het is een toegankelijk boek met leuke achtergrond informatie over waar en hoe het voor hem allemaal is begonnen. Johnny en Joanna zitten bij hetzelfde management maar we hebben hem nog niet persoonlijk ontmoet. Dat komt vast nog wel een keer. Surf naar de website https://www.today-music.nl/ en ga naar de webshop. Zeer leuk boek en het leest lekker weg. Ik zou zeggen, koop het boekje mensen!

Toen ik dit boek voorbij zag komen wist ik dat ik deze moest hebben. Om de titel alleen al ‘De bas moet knorren’. Dit boek is geschreven door Jaap van Eik. Eens was ik een fervent lezer van het muzikantenblad de Music Maker in de jaren 80 en daar was Jaap de hoofdredacteur van. Buiten dat hij lekker die bas kan laten knorren kan hij ook lekker schrijven. Hij beschrijft hier een muzikaal leven met o.a. The Moans, Cuby + Blizzards, Livin’ Blues, Solution en Trace (1965-1977). Dit behoort toch tot de geschiedenis van de Nederlandse popmuziek. Bassist of geen bassist, dit is een heel fijn boek om te lezen!

Steve Lukather is een van mijn favouriete gitaristen bij wie ik de uitspraak ‘I do play the money notes to pay my bills’ voor het eerst voorbij hoorde komen. Geweldig dit! Je moet het maar kunnen om telkens weer een solo en andere gitaartpartijen precies op maat af te leveren. Steve Lukather, bekend van Toto, is de sessie muzikant der sessie muzikanten wat mij betreft. Deze man heeft mooie verhalen en anekdotes te vertellen. Heerlijk om voor het slapen gaan nog even een stukje te lezen uit ‘The Gospel according to Luke’!

2 comments

  1. Glenn · juni 20, 2020

    Boek van Jan Tekstra lijkt mij interessant…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s